Зміст:
Подагра – це одне з найпоширеніших захворювань, пов'язаних із порушенням обміну речовин. Проявом подагри є напади гострого запалення суглобів. Однак, крім лікування нападів та підвищення якості життя хворого, рекомендується також регулювати харчування, виключивши з раціону певні продукти, які можуть сприяти розвитку подагри та посилення її симптомів.
Найважливішим аспектом при подагрі є виняток із раціону продуктів, що містять пуринові сполуки. Пуринові сполуки синтезуються в організмі і також надходять із їжею. При подагрі збільшується рівень сечової кислоти в крові, і накопичення продуктів обміну пуринів характерне саме для цього захворювання.
Серед основних продуктів, які категорично не можна їсти при подагрі, насамперед слід відзначити м'ясо, особливо багаті на пурини нутрощі – печінку, нирки, мову. Також не рекомендується поїдати м'ясні бульйони, смажене м'ясо, копченість та ковбасні вироби. Види м'яса з нічними джерелами пурину, наприклад, нічні риби, також слід виключити з раціону. Хворі на подагру повинні відмовитися від жирної риби, такої як сардини і осетр.
Що категорично не можна їсти при подагрі |
---|
М'ясо: субпродукти (печінка, нирки, серце), жирне м'ясо (свинина, баранина), м'ясні консерви (ковбаси, сосиски) |
Морепродукти: особливо устриці, креветки, краби |
Жирні риби: сардини, макрель, лосось, тунець |
Консервовані продукти: квасоля, гриби, горошок, кукурудза |
Дикий м'ясний бульйон |
Жирні страви: смажена та печеня, жирні соуси та супи |
Гострі спеції: перець, гірчиця, хрін |
Печиво, пироги, тістечка на тісті з маргарином |
Шампанське, кава, сильний чорний чай, газовані напої |
Шоколад та какао |
До списку заборонених при загострення подагри входять продукти, що містять білки тваринного походження: ковбасні вироби, субпродукти, дичину, молоде м'ясо, як телятина або занадто жирне м'ясо, як баранина, в'ялене та копчене м'ясо, сало, кубики м'ясного бульйону.12 травня 2022 р.
Що найкорисніше при подагрі?
Продукти | Рекомендуються |
---|---|
Супи | Вегетаріанські супи з додаванням різних овочів та круп, борщі, борщ, окрошка, буряк, молочні супи |
М'ясо та птиця | Яловичина, кролик, курка, індичка – відварені 1-2 рази на тиждень |
Риба | Нежирні сорти риби у відвареному вигляді 1-2 рази на тиждень |
Яйця | Одне яйце на день будь-якого приготування |
Які продукти виводять сечову кислоту під час подагри?
Продукти для вживання
- Вода. Допомагає виводити сечову кислоту. …
- Молочні продукти з низьким вмістом жирів.
- Зерно і крохмаль: до них відносяться хліб, макарони, рис та картопля.
- Фрукти та овочі.
- Пісні білки.
- яйця (помірно).
- Кава чай
Збережена копія
Що найшкідливіше при подагрі?
При подагрі виключаються всі продукти, багаті на пурини: бобові, квасоля, горох, соя, щавель, шпинат, томати, субпродукти (нирки, печінка, легені, мізки), раки, дичина, жирні сорти риби, м'ясо молодих тварин (телятина, молода баранина, кури-бройлери) консерви з м'яса та риби, сосиски, сардельки, ковбаси, шашлик, пиво, …
Які найкращі ліки від подагри?
✅ Які таблетки краще від подагри? Найбільш затребуваними у переліку лікарських засобів від подагри є такі, як «Алопуринол» та «Ефстат», «Аденурик» та «Ліквестія». Також у спокійний період перебігу захворювання можуть призначатися препарати на основі алопуринолу або бензбромарону, наприклад, «Авісан».